Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Opiskelupaikka Tampere, päiväopetus. 

Opintojen kesto n. 1,5 – 2,5 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.

Koulutus alkaa 30.7.2024.

Kohderyhmä: Yli 18-vuotiaille alasta kiinnostuneille.

Hakuaika 1.2.-31.3.2024

Mahdollisuus Erasmus+ -vaihtoon ulkomaille!

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto

Ihmisten kiinnostus luontoa ja luonnon tuottamaa hyvinvointia ja ekologisesti kestävää elämäntapaa kohtaan on lisääntynyt huomattavasti. Luontoa voi yhdistää luovasti monenlaisiin palveluihin ja toimintaan. Millainen oppimispolku veisi sinut kohti tavoitteitasi? Teemme sinulle oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Koulutukseen ei ole pohjatietovaatimuksia, mutta ihmistenyhdessä tekemisenyrittäjyyden ja luonnon pitää kiinnostaa sinua.

Luonnonvaratuottaja tai luonto-ohjaaja

Nainen lukee karttaa metsässä.

Luonto-ohjaaja

Luontoalan osaamisalan suorittanut luonto-ohjaaja toimii erilaisissa luontoon liittyvissä ohjaustehtävissä. Luonto-ohjaajat neuvovat, kertovat ja opastavat liikkumaan luontoon. Tutkinto antaa perustaitoja luonnossa liikkumiseen ja ryhmien turvalliseen opastamiseen ja ohjaamiseen maastossa ja luontokohteissa. Työtehtävä voi löytyä esimerkiksi kasvatus- ja ohjausalalta, yhdistyksistä ja alan yrityksistä.

Meillä opiskelijoita valmennetaan toimimaan itsenäisesti ja luomaan jo opiskeluvaiheessa suhteita yhteistyökumppaneihin. Opiskelussa painottuu yrittäjämäinen toiminta, verkostoituminen ja opiskelijan aktiivinen rooli opintojensa suunnittelussa ja osaamisen hankkimisessa.

Tutkinnon suorittanut luonto-ohjaaja

  • saa valmiudet toimia erilaisten ohjelma- virkistys- ja ulkoilupalveluyritysten ammattityöntekijöinä tai yrittäjinä
  • pystyy toimimaan luontoalan eri ammateissa luonto-ohjaajana valintojensa mukaisesti esim. kaupungeilla, maatilamatkailuyrityksessä, opastuskeskuksessa, leirikoulussa, ohjelma- tai hyvinvointipalveluja tarjoavassa yrityksessä, yrittäjänä.
  • voi työskennellä mm. kaupungeilla, maatilamatkailuyrityksissä, matkailuyrityksissä, opastuskeskuksissa, ohjelmapalveluyrityksissä, leirikouluissa, ohjelma- tai hyvinvointipalveluja tarjoavissa yrityksissä sekä omassa yrityksessä

 

Luonnonvaratuottaja

Luontoalan osaamisalan suorittanut luonnonvaratuottaja etsii luonnosta tuotteita, joita voi hyödyntää esimerkiksi ruoanlaitossa tai kosmetiikka- ja käsityöalalla. Hyödynnettäviä tuotteita voi olla esimerkiksi koristemateriaalit, marjat, sienet, villiyrtit ja viljelyt luonnonkasvit.

Työtä tehdään usein yrittäjänä ja verkostoissa. Työtehtävä voi löytyä esimerkiksi keruun, viljelyn, jatkojalostuksen, tuotekehityksen tai ohjaustyön parista. Usein työ on yhdistelmä monenlaisesta tekemisestä vuodenaikojen kierron mukaan.

Ala kehittyy huimaa vauhtia ja luonnonvaratuottajan on pysyttävä vauhdissa mukana. Ihmisten kiinnostus luontoa ja luonnon tuottamaa hyvinvointia kohtaan on lisääntynyt huomattavasti. Luontoa voi yhdistää luovasti monenlaisiin palveluihin ja toimintaan.

Meillä opiskelijan uudenlaiset ja innovatiiviset näkemykset luontoalasta voi viedä koko alaa eteenpäin, sillä mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat!

Tutkinnon suorittanut luonnonvaratuottaja

  • kerää ammatissaan tarvittavan raaka-aineen luonnosta tai viljelee tuotevalikoimaansa soveltuvia luonnonkasveja
  • tuntee luonnon lainalaisuudet ja luonnon kiertokulun
  • toimii yhteistyössä maa- ja metsätalouden, elintarvikealan, kotiteollisuuden, luontoyritysten ja hyvän olon palveluita tarjoavien yritysten ja laitosten kanssa
  • voi työskennellä mm. puutarhaliikkeissä, järjestöissä, luontokouluissa, hyvinvointiyrityksissä, luontomatkailuyrityksissä, viljelijänä, jatkojalostusyrityksissä tai omassa yrityksessä

Vertailupintaa kansainvälisesti

Kohti kansainvälisyyttä


Erasmus+ avulla voit kehittää osaamistasi kansainvälisesti! Meillä opiskellessasi sinulla on myös mahdollisuus kehittää omaa luontotuntemustasi ulkomailla, verkostoitua ja hankkia kansainvälisyystaitoja, joita tarvitaan tämän päivän kansainvälistyvässä maailmassa yhä enemmän. Opiskelijana sinulla on mahdollisuus päästä tutustumaan luontoalan maailmalla ja kehittymään ammattilaisena!

Hanki näkökulmaa muiden maiden luontoarvoista ja verkostoidu kansainvälisesti!

Tietoa hakijalle:

Meille voit hakeutua, kun opintojen alkamiseen mennessä:

  • olet täyttänyt 18 vuotta
  • olet suorittanut peruskoulun
  • sinulla on riittävä suomen kielen taito (taso B1)

Perustutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta ja opiskelupäiviin kuuluu lounas. Kustannuksia voi tulla esimerkiksi oppikirjoista, opintoretkistä, työvaatteista ja -jalkineista sekä muista opiskelumateriaaleista.

Hakemuksesta saa 0–12 pistettä.
Hakemusten perusteella hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen, josta saa 0–6 pistettä.
Hakijat valitaan yhteispistemäärän perusteella.

 

Arviointikriteereitä ovat:

  • Soveltuvuus alalle
  • Motivaatio ja sitoutuminen opintoihin
  • Oppimisvalmiudet
  • Opiskeluun soveltuva elämäntilanne
  • Koulutustarve ja urasuunnittelu
  • Alaan liittyvät vahvuudet

Hakemuksessa sinun on ilmoitettava korkein suorittamasi tutkinto. Työkokemuksesta on ilmoitettava erikseen sekä alaan liittyvä että muu työkokemus. Hakemukseen on liitettävä kopiot todistuksista, jotka osoittavat koulutuksen ja työkokemuksen.

Valmistaudu hakemuksen täyttämiseen tutustumalla tutkintosi sisältöön ePerusteet-sivustolla. Löydät tiedot palvelusta tutkinnon nimellä tai suoraan linkkinä siltä sivulta, jolta siirryit tälle hakulomakkeelle.

 

Hakemuksen perusteluissa sinulta kysytään seuraavia asioita:

Tiedot alasta ja opiskelusta

  • Millaista osaamista alallasi tarvitaan?
  • Miksi haluat opiskelemaan juuri tätä alaa?

 

Tavoitteet opiskelulle ja uralle

  • Mitä tutkintoosi sisältyviä opintoja erityisesti odotat ja miksi?
  • Mihin työtehtävään ja työpaikkaan haluaisit työllistyä opiskelun jälkeen tai sen aikana?

 

Tarve ja valmiudet suorittaa tutkinto

  • Miksi tarvitset tutkinnon?
  • Kerro motivaatiostasi ja valmiuksistasi opiskeluun.

Liitteet

  • Opiskelutodistukset
  • Työtodistukset

Kutsumme hakemuksen perusteella hakijat soveltuvuuskokeeseen.

Soveltuvuuskoe 8.5.2024

Soveltuvuuskokeet järjestetään 8.5.2024 klo 8.00-16.00 välisenä aikana. Lähetämme sähköpostitse kutsun ja ohjeet soveltuvuuskokeeseen valituille viimeistään 22.4.2024. Lähetämme myös tiedon niille hakijoille, joita ei valittu tällä kertaa soveltuvuuskokeeseen.

Soveltuvuuskoe on pienryhmissä annetusta aiheesta hakijoiden kesken käytävä keskustelu tai yksilötehtävä-/haastattelu. Voit valmistautua valintapäivään perehtymällä huolellisesti kutsussa annettuihin ohjeisiin ja materiaaleihin.

Soveltuvuuskokeen yhteydessä järjestetään myös kielikoe tarvittaessa.

 

Materiaali- ja valmistautumisohjeet hakijalle

Soveltuvuuskokeeseen saattaa liittyä ennakkotehtävä, johon ohjeet lähetetään kutsun yhteydessä.

Julkaisemme valinnan tulokset 17.5.2024 mennessä. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa 31.5.2024 mennessä.

Valituksi ja valitsematta tulemisesta lähetetään päätös kaikille hakijoille. Opiskelijoiksi valituille lähetetään kesäkuun aikana ohjeet opintojen aloituksesta.

Opiskelu alkaa 30.7.2024.

@ahlmanluonto

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Jos et löydä verkkosivuiltamme vastausta kysymykseesi, ota meihin yhteyttä tällä lomakkeella.

 

Yhteydenottolomake koulutukset
Haluan

Minua kiinnostava koulutus tai koulutukset

Kysyttävää koulutuksesta? Kysy meiltä!

Opiskelija- ja hakijapalvelut

Tavoitettavissa arkisin klo 9-15.

 

Uutiskirje