Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

NOK – Nuorison orkesterikurssi

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen legendaarinen Nuorison orkesterikurssi tulee taas voimalla!

Orkesterikurssi on vaihtanut paikkakuntaa Orivedeltä Tampereelle ja saanut yhteistyökumppaneikseen mm. nuorisosinfoniaorkesteri VIVO:n, Tampere-talon sekä useita musiikkioppilaitoksia kuten Pirkanmaan musiikkiopiston, Tampereen konservatorion ja TAMK:n.

Tuttuun tapaan kurssi tarjoaa yhdessä soittamista, kivaa meininkiä ja tietenkin huippuopettajat. Kurssilla on tarjolla opetusta ja yhteissoittoa monen tasoisille soittajille: pidemmälle ehtineet pääsevät treenaamaan VIVO:n kanssa, ja juniorisoittajille on luvassa monenlaista soitantaa sekä isona kokoonpanona että pienemmissä kamariyhtyeissä.

Tule katsastamaan perinteinen NOK-tunnelma ja uudistettu kurssikonsepti!

Opetusta kurssilla on n. 6 tuntia päivittäin. Aikaa leirillä on myös harjoitteluun ja esiintymiskokemusta pääsee kartuttamaan leirin matineoissa.

 


Kurssilla muodostetaan täysimittainen sinfoniaorkesteri Vivon ja Pirkanmaan Nuorten Sinfonikkojen toimiessa orkesterin runkona. Kapellimestarina toimii Vivon taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo. Nuorimpia musiikkioppilaitosten oppilaita aktivoidaan mukaan tapahtumaan tarjoamalla mahdollisuus osallistua junioritasoisiin puhallin- ja jousiorkestereihin.

Mukaan yhteistyöhön on tulossa myös muita pirkanmaalaisia musiikkioppilaitoksia, kun Pirkanmaan Nuorten Sinfonikkojen ensi vuoden periodi yhdistetään samaan tapahtumaan. Pirkanmaan musiikkiopiston ja Tampereen konservatorion lisäksi maakunnallisen orkesterin nuoret muusikot tulevat Sastamalan, Valkeakosken ja Ylä-Satakunnan musiikkiopistoista sekä Merikanto-opistosta.

Tietoa

Kurssin ajankohta varmistuu syksyn 2021 aikana, seuraa sivun päivityksiä.

Ilmoittautuminen alkaa joulukuussa 2021.

Kouluttajina toimivat tuttuun tapaan kärkikaartin pedagogit ja orkesteriammattilaiset.

Kurssin A-orkesteri rakentuu VIVO:n ympärille, kapellimestarina ja kouluttajana Erkki Lasonpalo.

Kurssin toinen suuri sinfoniakokoonpano, työnimeltään “Farmisinfis” tai “NOKHarmonikot”, työskentelee kapellimestari Kimmo Tullilan (mm. Tampere Filharmonia) johtamana. Muut kouluttajatiedot täydentyvät ja tarkentuvat kevään aikana.

Yksityiskohdat johtajan, stemmakouluttajien ja ohjelmiston osalta tarkentuvat kevään aikana ja ne ilmoitetaan Ahlmanin verkkosivuilla.

 

Kurssin ohjelmisto varmistuu kevään 2022 aikana, seuraa sivun päivityksiä.

Historiaa

NOK, alkuperäiseltä nimeltään Klemetti-opiston Nuorten orkesterikurssi, on yksi Suomen vanhimpia ja suurimpia orkesterileirejä. Vuosien varrella kurssin laajuus ja sisältö on vaihdellut, mutta kurssin keskipisteenä on aina ollut täysimittainen sinfoniaorkesterikokoonpano. Tämän rinnalla on useimmiten toiminut myös laaja puhallinorkesteri. Orkesterisoiton ohella ohjelmaan sisältyy aikataulun salliessa myös kamarimusisointia.

Ensimmäisen kerran kurssi järjestettiin vuonna 1961. Opettajina toimivat Suomen eturivin muusikot, ja kapellimestarikaarti kautta NOKin yli 50-vuotisen historian on vaikuttava. Lähes kaikki Suomen merkittävimmät kapellimestarit ovat jossain vaiheessa uraansa johtaneet Klemetti-Opiston sinfoniaorkesteria. Heistä mainittakoon Paavo Berglund, Leif Segerstam, Esa-Pekka Salonen, Atso Almila ja Hannu Lintu. Kahtena viime vuonna sinfoniaorkesterin kapellimestarina on toiminut Jukka Iisakkila ja puhallinorkesterin kapellimestarina Inka Puhakka. Myös suuri osa suomalaisista orkesterimuusikoista on uransa alkutaipaleella opiskellut Nuorison Orkesterikurssilla ja saanut sieltä kimmokkeen ammattiopintoihin. NOKin orkestereiden solisteina ovat vuosien varrella esiintyneet monet suomalaiset huippunimet Pekka Kuusistosta Marzi Nymaniin.

Kysy lisää:

Potrettikuva miehestä.

Sami Kainulainen

Koulutuspäällikkö

Musiikki

Pysy ajantasalla ja tilaa Sinua kiinnostava uutiskirje!

 

Uutiskirje