Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Nykyaikaista peligrafiikkaa ja pelisuunnittelua

Haluatko oppia luomaan pelimaailmoja ja pelihahmoja sekä kehittyä monipuoliseksi pelialan taitajaksi? Haluatko luoda kolmiuloitteista tietokonegrafiikkaa ja ymmärtää pelinkehityksen keskeisimpiä työkaluja? Mikäli vastaus on kyllä, visuaalinen pelisuunnittelu on juuri sinua varten.

Visuaalinen pelisuunnittelu on yhdistelmä taitoja, joita vaaditaan laadukkaan pelisisällön tuottamiseen. Visuaalisen pelisuunnittelun linjalla opiskellaan pelisuunnittelua, nykyaikaisen pelisisällön tuottamista ja pelimoottorin käyttöä. Opiskeluvuoden tavoitteena on antaa opiskelijalle hyvät valmiudet työllistyä useisiin eri pelialan työtehtäviin ja luoda erinomainen pohja esimerkiksi pelialan tai visuaalisen taiteen ja median jatko-opiskeluita varten.

Visuaalisen pelisuunnittelun opiskelu jakautuu kolmeen eri opetuskokonaisuuteen: Pelisuunnittelu, 2D-grafiikka ja 3D-grafiikka. Opiskele visuaalista pelisuunnittelua Ahlmanilla Tampereella!

 

“Jos joku opiskelu on kannattanut, niin Ahlmanin visuaalinen pelisuunnittelu.”

– Visuaalisen pelisuunnittelun opiskelija

 

Pelisuunnittelu

Pelisuunnittelu on kokonaisuus, jossa opetellaan prosessia konseptoinnista aina pelimoottorissa suoritettavaan toteutukseen. Pelisuunnittelun opetuskokonaisuus sisältää seuraavia osa-alueita:

Konseptointi
Tarinankerronta
Kenttäsuunnittelu
Audiosuunnittelu
Pelattavuus

 

2D-grafiikka

2D-grafiikka keskittyy keskeisimpiin 2D-peleissä käytettäviin toteutuksiin ja työkaluihin. 2D-grafiikan opetuskokonaisuus sisältää seuraavia osa-alueita:

Kuvankäsittely
Sprite-työskentely
Pixel art
Animointi (2D)
Pelimoottorin käyttö (2D)

3D-grafiikka

3D-grafiikka on laajin visuaalisen pelisuunnittelun opetuskokonaisuus. 3D-grafiikan opinnot aloitetaan perusteista, mutta opiskelujen loppua kohden syvennytään edistyneeseen kolmiuloitteisen geometrian mallintamiseen ja nykyaikaiseen PBR-pohjaiseen teksturointiin. 3D-grafiikan opetuskokonaisuus sisältää seuraavia osa-alueita:

Mallintaminen
Teksturointi
Animointi (3D)
Valaistus
Erikoistehosteet ja efektit
Pelimoottorin käyttö (3D)

 

Työkalut

Kuvankäsittely: Photoshop
Mallintaminen: Blender
Teksturointi: Substance Painter
Pelimoottori: Unity

Visuaalisen pelisuunnittelun opinnot

 

Johtaminen, hallinnointi, pelisuunnittelu ja verkostoituminen

 

Visuaalisen pelisuunnittelun perusteet

 

Visuaalisen suunnittelun erikoisopinnot

 

Projektityöskentely

 

Opinto-ohjaus

HAE AHLMANILLE!

Haku tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella suoraan oppilaitokseen.

Pääsyvaatimuksena on 18 vuoden ikä.

Liitä hakemukseen:

  • viimeisin koulutodistus
  • ennakkotehtävät (kts. alta)
Järjestämme kansanopistolinjojen elokuussa 2021 alkaville opintolinjoille kaksi erillistä hakua. Ensisijainen, kevään hakuaika on 23.2. – 13.5.2021 ja kesän haku 24.5. – 25.7.2021. Haku järjestetään kahdessa erässä, jotta myös mm. niillä hakijoilla, joiden kevät kului korkeakoulujen pääsy- ja valintakokeisiin valmistautuessa, on mahdollista vielä päästä opiskelemaan.
Kansanopiston vuoden kestävien opintolinjojen suorittamisesta saa 6 lisäpistettä hakiessasi yhteishaussa toisen asteen ammatilliseen perustutkintoon.

Opiskelijavalinta tapahtuu pisteytyksen pohjalta, johon vaikuttavat hakemus sekä ennakkotehtävät. Emme julkaise opiskelijan pisteitä.

Kevään haun opiskelijavalinnat julkaistaan 21.5.2021 ja kesän haun 28.7.2021.

Ennakkotehtävä 2021:

Suunnittele ja luo konseptikuva “Cryopod” syväjäädytyskapselista.

HUOM! Tee ennakkotehtävä valmiiksi ennen hakulomakkeen täyttämistä. Hakemuksen täyttämistä EI voi keskeyttää ja jatkaa myöhemmin.

Tehtävän kuvaus:
Työskentelet peliprojektissa joka tarvitsee konseptitaidetta peli-idean visualisointia varten. Peli-idea perustuu tulevaisuuteen ja pelimaailmaan jossa ihmiskunnan tulevaisuus on vaakalaudalla. Ihmiskunnan tulevaisuuden turvaamiseksi monet yritykset ovat alkaneet tarjoamaan kryotekniikkaan perustuvia kapseleita. Erittäin matalissa lämpötiloissa tapahtuvan kryogeenisen säilytyksen uskotaan olevan ratkaisu, jolla jäädytetyt ihmiset voidaan tulevaisuudessa herättää takaisin henkiin ja antaa heille uusi elämä turvallisessa maailmassa.

Konseptoinnin ohjeet:
Konseptikuvan tarkoitus on visualisoida syväjäädytyskapselin ulkomuotoa ja yleistä visuaalista ilmettä. Konseptikuvasta katsojan pitää selkeästi ymmärtää miltä syväjäädytyskapseli näyttää ja miten se voisi käytännössä toimia. Syväjäädytyskapselin tai sen järjestelmän ei tarvitse noudattaa oikean maailman ominaisuuksia tai fysiikan rajoja.

Huomio että tavoitteena ei ole mitata piirtämistaitoa vaan hahmottamiskykyä ja taitoa muuttaa oma visio konkrettiseksi tuotteeksi eli tässä tapauksessa konseptikuvaksi. Voit käyttää vapaasti mielikuvitusta kapselin suunnitteluun ja voit toteuttaa konseptikuvan joko piirtämällä, kuvankäsittelyllä, mallintamalla tai jollakin muulla visuaalisella tavalla.

Ennen konseptointia kannattaa perehtyä aiheeseen ja tehdä tarvittava taustatutkimus jossa katsot esimerkiksi referenssikuvia ja tietoja termeillä: “Kryoniikka”, “Kryogeniikka”, “Cryopod” jne.

Palautettavan konseptikuvan vaatimukset:
Alla on eriteltynä palautettavan konseptikuvan vaatimukset. Huomio, että konseptikuvan tulee olla digitaalisessa muodossa, koska se jätetään hakulomakkeen liitetiedostona. Mikäli päädyt toteuttamaan konseptikuvan konkreettisesti paperille piirtämällä voit muuttaa sen digitaaliseksi esimerkiksi skannaamalla tai ottamalla valokuvan puhelimen kameralla kunhan valokuva on selkeä ja riittävän valaistu.

– Digitaalinen kuvatiedosto
– Kuvaformaatti JPEG tai PNG
– Tiedostokoko max. 10Mb

Opintolinjojen syyslukukausi alkaa 10.8.2021 ja päättyy 17.12.2021.

Kevätlukukausi alkaa 10.1.2022 ja päättyy 27.5.2022.

Syyslukukausi on 19 viikkoa ja kevätlukukausi on 19 viikkoa, yhteensä 38 viikkoa.

 

Syysloma 18.–22.10.2021 (vko 42)

Joululoma 20.12.2021–9.1.2022

Talviloma 28.2.–4.3.2022 (vko 9)

Keskimääräiset opiskelukustannukset/viikko (ma-pe):

Opetus 100 €/vko (sis. lounas)

Opetus + majoitus 145 €/vko (sis. aamupala, lounas, päivällinen)
Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa maanantaista sunnuntaihin.

Voimme tarjota muutamia yhden hengen huoneita, joiden lisämaksu on 30 €/viikko.

Lukuvuonna 2021-2022 on 38 opintoviikkoa.

Opintojen ajalle voi hakea opintotukea, aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuutta.

Materiaalimaksut
Kirjoittajalinjan materiaalimaksu 100 €/lukuvuosi
Kuvataidelinjan materiaalimaksu 345 €/lukuvuosi
Musiikkilinjan materiaalimaksu 50 €/lukuvuosi
eSport-linjan materiaalimaksu 100 €/lukuvuosi
Peliteknologian, visuaalisen pelisuunnittelun ja streaming-linjan materiaalimaksu 50 €/lukuvuosi

Kansanopistolinjoilla (taide- ja pelialat) opiskeleva voi asua oppilaitoksen asuntolassa. Majoitus on jaetussa kahden hengen huoneessa. Voimme tarjota muutamia yhden hengen huoneita, joiden lisämaksu on 30 €/viikko.

Asuntolassa asuva voi hakea Kelan opintotuen asumislisää.

Yleistä tietoa majoittumisesta:

  • Majoitus on jaetussa kahden hengen huoneessa ma-su.
  • Asuntoloiden yhteisissä tiloissa on keittonurkkauksia, joista löytyy liedet ja jääkaapit.
  • Pyykinpesutilat ovat asukkaiden käytössä.
  • Saunavuoro on viikoittain.
  • Opiskelija huolehtii, että huone pysyy asiallisessa kunnossa.
  • Opiskelija ei voi tehdä muuttoilmoitusta oppilaitoksen asuntolaan. Postin voi kuitenkin kääntää kotiosoitteesta asuntolan osoitteeseen.
  • Joululoman aikana ei ole majoitusmahdollisuutta. Syys- ja talviloman aikana voi majoittua lisämaksusta.

Majoittuville kansanopistolinjojen opiskelijoille on tarjolla aamiainen, lounas ja päivällinen ma-pe (maanantaina ei ole aamiaista eikä perjantaina päivällistä).

Kaikille kansanopistolinjojen opiskelijoille tarjoillaan lounas ma-pe.

Vähintään 2 kuukauden päätoiminen opiskelu oikeuttaa valtion opintotukeen. Myös 8 viikon mittainen monimuoto-opiskelu oikeuttaa opintotukeen (laajuusvaatimuksena 3 opintoviikkoa/kk). Opintotukea voi hakea heti opiskelupaikan varmistumisen jälkeen. Kansanopiston asuntolassa asuva voi hakea myös asumislisää (88,87 €/kk).

Kela suosittelee sähköistä asiointipalvelua. Täytä opintotukihakemus osoitteessa: www.kela.fi/opintotuki_nain-haet

Tarkemmat tiedot opintotuen myöntämisperusteista saat osoitteesta www.kela.fi

Kysy koulutuksesta:

Opinto- ja hakutoimisto

Tavoitettavissa arkisin klo 9-15.