Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.
Nainen lukee karttaa metsässä.

Ahlmanin luontoalalla voit suuntautua luonnonvaratuottajaksi tai luonto-ohjaajaksi. Vaikka nämä kaksi ovat melko erilaisia työnkuvia, kaiken toiminnan perustana on luonto ja luonnon tunteminen sekä luontoyhteyden vaaliminen.

 

Luontoalan osaamisalalla opitaan tiimeissä erilaisia projekteja toteuttaen. Ahlmanilla opiskellessa opiskelijat eivät saa valmiita sisältöjä, vaan opintojen sisällöt mukautuvat opiskelijoiden kiinnostuksen mukaan. Tiimioppimisen mallissa ajatellaan ja tehdään yhdessä. Tiimeissä keskustellaan tiimille tärkeistä asioista, kiteytetään ydinasiat ja tavoitteet, suunnitellaan, miten tavoitteet saavutetaan ja toteutetaan suunnitelma käytännössä. Ahlmanilla voi siis ponkaista johonkin täysin uuteen ja tarjotaan enemmän mahdollisuuksia joustaa opiskeluissa. Opiskelu on opiskelijalähtöistä, eikä ketään jätetä opinnoissa yksin, vaan oma tiimi on tukemassa omalla yksilöidyllä opintopolulla eteenpäin.

 

Ihmisten kiinnostus luontoa ja luonnon tuottamaa hyvinvointia kohtaan on lisääntynyt huomattavasti. Luontoa voi yhdistää luovasti monenlaisiin palveluihin ja toimintaan. Millainen oppimispolku veisi sinut kohti tavoitteitasi? Teemme sinulle oman oppimissopimuksesi pohjalta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Koulutukseen ei ole pohjatietovaatimuksia, mutta ihmisten, yhdessä tekemisen, yrittäjyyden ja luonnon pitää kiinnostaa sinua.

 

Lue Marinella Himarin blogiteksti luonto-ohjaaja koulutuksesta täältä!

 

 

 

• opiskelupaikka Tampere

• opintojen kesto n. 1,5 – 2,5 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti

 

 

• Koulutuksen voi aloittaa joustavasti ympäri vuoden, jos opiskelija hankkii oppisopimuspaikan.
Lisätietoja: [email protected]

Tutustu tiimioppimisen malliin sekä koulutus- ja oppisopimukseen: Tietoa hakijalle

Luonto-ohjaaja

Haluaisitko sinä luontoalalla valmentaa niitä, joiden luontoyhteys on katkennut ja joille luonnossa toimiminen sekä liikkuminen ei ole enää luonnollista?  Luontoalan osaamisalan suorittanut luonto-ohjaaja toimii erilaisissa luontoon liittyvissä ohjaustehtävissä. Luonto-ohjaajat neuvovat, kertovat ja opastavat liikkumaan luontoon. Ohjaaminen voi tapahtua joko verkossa tai luonto-ohjaaja lähtee mukaan luontoon. Työtehtävä voi löytyä esimerkiksi kasvatus- ja ohjausalalta, yhdistyksistä ja alan yrityksistä.

Ahlmanin luonto-ohjaajakoulutuksessa opiskelijoita valmennetaan toimimaan itsenäisesti ja luomaan jo opiskeluvaiheessa suhteita yhteistyökumppaneihin. Opiskelussa painottuu yrittäjämäinen toiminta, verkostoituminen ja opiskelijan aktiivinen rooli opintojensa suunnittelussa ja osaamisen hankkimisessa. 

 

Tutkinnon suorittanut luonto-ohjaaja

saa valmiudet toimia erilaisten ohjelma- virkistys- ja ulkoilupalveluyritysten ammattityöntekijöinä tai yrittäjinä

pystyy toimimaan luontoalan eri ammateissa luonto-ohjaajana valintojensa mukaisesti esim. kaupungeilla, maatilamatkailuyrityksessä, opastuskeskuksessa, leirikoulussa, ohjelma- tai hyvinvointipalveluja tarjoavassa yrityksessä, yrittäjänä.

voi työskennellä mm. kaupungeilla, maatilamatkailuyrityksissä, matkailuyrityksissä, opastuskeskuksissa, ohjelmapalveluyrityksissä, leirikouluissa, ohjelma- tai hyvinvointipalveluja tarjoavissa yrityksissä sekä omassa yrityksessä

 

Luonnonvaratuottaja

Luontoalan osaamisalan suorittanut luonnonvaratuottaja etsii luonnosta tuotteita, joita voi hyödyntää esimerkiksi ruoanlaitossa tai kosmetiikka- ja käsityöalalla. Luonnonvaratuottaja hyödyntää työssään monenlaisia luonnontuotteita. Näitä ovat esimerkiksi koristemateriaalit, marjat, sienet, villiyrtit ja viljelyt luonnonkasvit. Työtä tehdään usein yrittäjänä ja verkostoissa. Työtehtävä voi löytyä esimerkiksi keruun, viljelyn, jatkojalostuksen, tuotekehityksen tai ohjaustyön parista. Usein työ on yhdistelmä monenlaisesta tekemisestä vuodenaikojen kierron mukaan. 

Ala kehittyy huimaa vauhtia ja luonnonvaratuottajan on pysyttävä vauhdissa mukana. Ihmisten kiinnostus luontoa ja luonnon tuottamaa hyvinvointia kohtaan on lisääntynyt huomattavasti. Luontoa voi yhdistää luovasti monenlaisiin palveluihin ja toimintaan. Ahlmanilla opiskelijan uudenlaiset ja innovatiiviset näkemykset luontoalasta voi viedä koko alaa eteenpäin, sillä mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Haluaisitko sinä tehdä metsäsienistä nahkaa? Vai kenties keksiä ihan uuden innovaation, joka edistäisi luontoyhteyden säilymistä kaupunkilaistumisen keskellä?

Teemme sinulle oman oppimissopimuksesi pohjalta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Koulutukseen ei ole pohjavaatimuksia, mutta ihmisten, yhdessä tekemisen, yrittäjyyden ja luonnon pitää kiinnostaa sinua.

 

Tutkinnon suorittanut luonnonvaratuottaja

kerää ammatissaan tarvittavan raaka-aineen luonnosta tai viljelee tuotevalikoimaansa soveltuvia luonnonkasveja

tuntee luonnon lainalaisuudet ja luonnon kiertokulun

toimii yhteistyössä maa- ja metsätalouden, elintarvikealan, kotiteollisuuden, luontoyritysten ja hyvän olon palveluita tarjoavien yritysten ja laitosten kanssa

voi työskennellä mm. puutarhaliikkeissä, järjestöissä, luontokouluissa, hyvinvointiyrityksissä, luontomatkailuyrityksissä, viljelijänä, jatkojalostusyrityksissä tai omassa yrityksessä

HAKUOHJEET:

Jos et vielä tiedä mihin sinun kannattaisi hakeutua, täytä avoin hakemus. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti ympäri vuoden, jos opiskelija hankkii oppisopimuspaikan ja täyttää avoimen hakemuksen. Tutustu oppisopimukseen tästä.

 

 1. Täytä yhteydenotto Avoin hakemus -linkistä
 2. Saat paluuviestin onnistuneesta hakeutumisestasi

 

Kun hakemuksesi on käsitelty, saat tiedon hakeutumisesi tilanteesta; kutsun haun seuraavaan vaiheeseen tai tiedon valinnasta tai tiedon ettet tullut valituksi. Olemme henkilökohtaisesti yhteydessä kaikki hakijoihin lisäohjein.

Ahlmanille voit hakeutua, mikäli olet:

 • 18 vuotta täyttänyt
 • lukion suorittanut ylioppilas TAI
 • alanvaihtaja TAI
 • hankkinut osaamista työelämässä TAI
 • suorittanut aiemman tutkinnon TAI
 • jäänyt yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa

Perustutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta ja opiskelupäiviin kuuluu lounas. Kustannuksia voi tulla esimerkiksi oppikirjoista, opintoretkistä, työvaatteista ja -jalkineista sekä muista opiskelumateriaaleista.

Koulutus toteutetaan tiimioppimisen mallilla yhdessä ajattelemalla ja tekemällä mm.

 • kirkastamalla ja kiteyttämällä ydinasiat ja tavoitteet
 • suunnittelemme, miten voimme saavuttaa tavoitteet
 • kokeilemme ja toteutamme suunnitelmat käytännössä
 • keskustelemme tiimissä meille tärkeistä asioista
 • reflektoimme tekemistämme

Tutustu tiimioppimisen malliin: Tietoa hakijalle

TUTUSTU OPISKELUUN AHLMANILLA!

Kysyttävää koulutuksesta? Kysy meiltä!

Opinto- ja hakutoimisto

Tavoitettavissa arkisin klo 9-15.