Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.
Neljä henkilöä lukee ja kirjoittaa istuessaa lattitayynyillä.

Kirjoittaminen osaksi elämää?

Ahlmanin yhden lukuvuoden kestävä perinteikäs kirjoittajalinja antaa monipuolisen ja laadukkaan sysäyksen kohti kirjoittavan ihmisen elämää. Opinnot eivät ole oikotie julkaisevaksi kirjailijaksi, mutta opintojen avulla rakennat vankan kivijalan monipuoliseen kirjoittajuuteen. Tavoitteena on kehittyä laaja-alaisesti kirjallisessa työskentelyssä ja omassa ilmaisussa sekä vahvistaa henkilökohtaista kirjoittajaidentiteettiä ja itsetuntoa kirjoittajana.

Opintojen aikana tulevat tutuksi kaikki kaunokirjallisuuden päälajit (lyriikka, proosa ja draama) alalajeineen. Opinnot tarjoavat tarpeellisen teoriapohjan eri kirjallisuuden lajien ymmärtämiseen. Ahlmanin kirjoittajalinjan on aktiivinen osa suomalaista kirjallista kenttää. Pääpaino on koko ajan omassa tekemisessä. Kirjoittajalinjalla kirjoitetaan, luetaan, kuunnellaan ja keskustellaan paljon ammattitaitoisten ja kokeneiden opettajien johdolla. Opetussuunnitelma on laaja. Se antaa mahdollisuuden myös oman käsikirjoituksen työstämiseen ja omien henkilökohtaisten tavoitteiden eteen työskentelemiseen.

Lukuvuosi Ahlmanin kirjoittajalinjalla toimii mahdollisuutena toteuttaa omia kirjoittamiseen liittyviä unelmiaan, ponnahduslautana jatko-opintoihin, välivuotena, hengähdyshetkenä jo valmiista oravanpyörästä ja askeleena kohti sanataiteilijan elämää.

 

“Kirjoittaminen on maailmaan liittymistä ja oman paikan tutkimista siinä. Kirjoittaminen on selviytymistaito. Kirjoittamalla voi etsiä vastauksia itselleen tärkeisiin kysymyksiin. Kynä on tie. 

Kirjoittavien ihmisten yhteisössä saa jakaa tekstejään, voi nauttia ryhmän tuesta ja saa etsiä asioihin vastauksia yhdessä.  Kirjoittamisen ydinkysymykset eivät tyhjene: aina oppiii uutta, syntyy oivalluksia ja paljon naurua. 

Suosittelen lämmöllä Ahlmanin kirjoittajalinjaa ihan jokaiselle.”

Siri Kolu,
kirjailija, kirjoittajakouluttaja

 

Kuuntele kirjoittajalinjan “Sanojen aukiolla” podcasteja Spotifysta Ahlmanin “Ajatuksia opiskelijoilta” -kanavalta:

Teemme yhteistyötä Minuuttinovellit.fi -sivuston kanssa, joka tarjoaa kaunokirjallisuutta sopivan kompakteina annoksina.

Sivusto tuo kaunokirjallisuutta luettavaksi pieninä annoksina digitaalisuutta hyödyntäen. Lukijat voivat löytää esimerkiksi työ- ja koulumatkoille uutisartikkelien sekä sosiaalisen median päivitysten lukemisen rinnalle myös kaunokirjallisuutta sopivan ytimekkäinä annoksia.

Käy lukemassa kirjoittajalinjalaistemme tekstejä sivustolta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opinnot kirjoittajalinjalla

 

• Proosan, lyriikan ja draaman kirjoittaminen

Nämä opinnot sisältävät jokaisen lajin omiin alalajeihin tutustumista,lukemista, tärkeiden käsitteiden haltuunottoa, kirjoitusharjoituksia ja tekstipajoja.

 

• Kirjoittajana kirjallisella kentällä

Seuraamme tiiviisti suomalaisen kirjallisen kentän ajankohtaisia tapahtumia ja otamme niihin osaa omasta näkökulmastamme. Mahdollisuus tapahtumien järjestämiseen, vierailuihin ja vierailijoihin opiskelijoiden oman innokkuuden, tarpeen ja resurssien mukaan.

• Luovuuden lähteenä minä itse

Omaa luovuutta ja kirjoittajaidentiteettiä kasvattava kokonaisuus, jonka keskiössä on omaelämäkerrallisuus ja henkilökohtainen kokemusmaailma.

 

• Oma kaunokirjallinen projekti

Opinnot antavat mahdollisuuden oman kaunokirjallisen projektin työstämiseen tai alkuun saattamiseen.

 

• Henkilökohtainen ohjaus

Jokainen opiskelija saa henkilökohtaista ohjausta läpi vuoden. Oman kehittymisen reflektointi ja seuraaminen sekä oman henkilökohtaisen kirjoittajan työkalupakin kokoaminen ovat opintojen kulmakivi läpi vuoden.

HAE AHLMANILLE!

Haku tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella suoraan oppilaitokseen.

Pääsyvaatimuksena on 18 vuoden ikä.

Liitä hakemukseen:

 • viimeisin koulutodistus
 • ennakkotehtävät (kts. alta)

Järjestämme kansanopistolinjojen elokuussa 2021 alkaville opintolinjoille kaksi erillistä hakua. Ensisijainen, kevään hakuaika on 23.2. – 13.5.2021 ja kesän haku 24.5. – 25.7.2021. Haku järjestetään kahdessa erässä, jotta mm. myös niillä hakijoilla, joiden kevät kului korkeakoulujen pääsy- ja valintakokeisiin valmistautuessa, on mahdollista vielä päästä opiskelemaan.

Kansanopiston vuoden kestävien opintolinjojen suorittamisesta saa 6 lisäpistettä hakiessasi yhteishaussa toisen asteen ammatilliseen perustutkintoon.

Opiskelijavalinta tapahtuu pisteytyksen pohjalta, johon vaikuttavat hakemus sekä ennakkotehtävät. Emme julkaise opiskelijan pisteitä.

Kevään haun opiskelijavalinnat julkaistaan 21.5.2021 ja kesän haun viimeistään 28.7.2021.

Ennakkotehtävät 2021:

 1. Vapaamuotoinen lyhyehkö esittelyteksti itsestäsi, suhteestasi kirjoittamiseen, elämäntilanteestasi ja tavoitteistasi alalla
 2. Kaunokirjallinen näyteteksti, jonka tulee olla mahdollisimman tuore ja edustaa tämän hetkistä kirjoittamistasi (1-5 liuskaa, fonttikoko 12, riviväli 2)

HUOM! Tee ennakkotehtävät valmiiksi ennen hakulomakkeen täyttämistä. Hakemuksen täyttämistä EI voi keskeyttää ja jatkaa myöhemmin.

Opintolinjojen syyslukukausi alkaa 10.8.2021 ja päättyy 17.12.2021.
Kevätlukukausi alkaa 10.1.2022 ja päättyy 27.5.2022.
Syyslukukausi on 19 viikkoa ja kevätlukukausi on 19 viikkoa, yhteensä 38 viikkoa.

Syysloma 18.–22.10.2021 (vko 42)
Joululoma 20.12.2021–9.1.2022
Talviloma 28.2.–4.3.2022 (vko 9)

Keskimääräiset opiskelukustannukset/viikko (ma-pe):

Opetus 100 €/vko (sis. lounas)

Opetus + majoitus 145 €/vko (sis. aamupala, lounas, päivällinen)
Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa maanantaista sunnuntaihin.

Voimme tarjota muutamia yhden hengen huoneita, joiden lisämaksu on 30 €/viikko.

Lukuvuonna 2021-2022 on 38 opintoviikkoa. Opintojen ajalle voi hakea opintotukea, aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuutta.

Materiaalimaksut
Kirjoittajalinjan materiaalimaksu 100 €/lukuvuosi
Kuvataidelinjan materiaalimaksu 345 €/lukuvuosi
Musiikkilinjan materiaalimaksu 50 €/lukuvuosi
eSport-linjan materiaalimaksu 100 €/lukuvuosi
Peliteknologian, visuaalisen pelisuunnittelun ja streaming-linjan materiaalimaksu 50 €/lukuvuosi

Kansanopistolinjoilla (taide- ja pelialat) opiskeleva voi asua oppilaitoksen asuntolassa. Majoitus on jaetussa kahden hengen huoneessa. Voimme tarjota muutamia yhden hengen huoneita, joiden lisämaksu on 30 €/viikko.

Asuntolassa asuva voi hakea Kelan opintotuen asumislisää.

Yleistä tietoa majoittumisesta:

 • Majoitus on jaetussa kahden hengen huoneessa ma-su.
 • Asuntoloiden yhteisissä tiloissa on keittonurkkauksia, joista löytyy liedet ja jääkaapit.
 • Pyykinpesutilat ovat asukkaiden käytössä.
 • Saunavuoro on viikoittain.
 • Opiskelija huolehtii, että huone pysyy asiallisessa kunnossa.
 • Opiskelija ei voi tehdä muuttoilmoitusta oppilaitoksen asuntolaan. Postin voi kuitenkin kääntää kotiosoitteesta asuntolan osoitteeseen.
 • Joululoman aikana ei ole majoitusmahdollisuutta. Syys- ja talviloman aikana voi majoittua lisämaksusta.

Kaikille kansanopistolinjojen opiskelijoille tarjoillaan lounas ma-pe.

Majoittuville kansanopistolinjojen opiskelijoille on tarjolla aamiainen, lounas ja päivällinen ma-pe (maanantaina ei ole aamiaista eikä perjantaina päivällistä).

Vähintään 2 kuukauden päätoiminen opiskelu oikeuttaa valtion opintotukeen. Myös 8 viikon mittainen monimuoto-opiskelu oikeuttaa opintotukeen (laajuusvaatimuksena 3 opintoviikkoa/kk). Opintotukea voi hakea heti opiskelupaikan varmistumisen jälkeen. Kansanopiston asuntolassa asuva voi hakea myös asumislisää (88,87 €/kk).

Kela suosittelee sähköistä asiointipalvelua. Täytä opintotukihakemus osoitteessa: www.kela.fi/opintotuki_nain-haet

Tarkemmat tiedot opintotuen myöntämisperusteista saat osoitteesta www.kela.fi

Kysy lisää koulutuksesta:

Opinto- ja hakutoimisto

Tavoitettavissa arkisin klo 9-15.