Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Ahlman on voittanut 2019 Luomu SM-kilpailussa! 💚

Luomu SM 2019 voittajat julkistetaan 2.10.2019 klo 16 Luomu Elintarvikepäivässä Finlandia-talolla.

Luomun osuutta eniten nostaneet ruokapalvelutoimijat voittoon selkeillä eroilla ja hurjilla luomutuotteiden käytön lisäyksillä. Kaikissa kilpailun sarjoissa voittaneet haluavat panostaa edelleen luomun käytön lisäämiseen. 

 

Ahlmanilla Tampereella ruoka valmistetaan alusta saakka itse pääosin sesonginmukaisista lähi- ja luomuraaka-aineista. Ruokapalveluiden laatulupaukseen sisältyy lähellä olevan pientuotannon tukeminen ja laadukkaiden sekä tuoreiden kotimaisten raaka-aineiden arvostaminen. Luomu tukee Ahlmanin laatulupausta ja arvomaailmaa, tuo siihen lisäarvoa ja lisää henkilökunnan ammattiylpeyttä ruoanvalmistuksessa sekä tarjoilussa.

 

Tärkeää on yhdistää kotimaisuus, lähiruoka ja luomu. Raaka-aineita ei ole aina saatavilla kotimaisena, esimerkiksi kahvi. Pyrimme korvaamaan ulkomaisen tuotteen luomuvaihtoehdolla. Tämä näkyy esimerkiksi kahvipöydässä: Tarjolla on luomukahvia, luomuteetä, luomupalasokeria ja laktoositonta luomumaitoa. Meille tärkeää on huomioida, että valikoidut luomutuotteet täydentävät toisiaan.” -kertoo ravintolapäällikkö Leena Pekkanen.

 

Ahlman opiston luomun käyttö lisääntyi 23 %:lla vuoden 2018 aikana ja mikä siivitti voittoon eniten luomun käyttöä lisänneenä julkisen sektorin toimijana. Luomun osuus ruokatarjonnasta on nyt 35 %.

 

 

Luomu lisää ammattiylpeyttä

Ahlmanin ammatti- ja aikuisopistossa Tampereella voi opiskella ruokatuotantoon ja -palveluun liittyviä opintoja historiallisessa ympäristössä. Kansanvalistusseura luovutti kansanopiston ylläpitämisluvan Ahlmanin koulun Säätiölle, jolloin myös Oriveden Opisto siirtyi liikkeen luovutuksena 1.1.2015 Säätiölle. Oppilaitoksen alueella on oma navetta, puutarha sekä perinnepiha. Oman puutarhan ja navetan tuotteita hyödynnetään oppilaitoksen ruokapalveluissa. Ruoka valmistetaan alusta saakka itse pääosin sesonginmukaisista lähi- ja luomuraaka-aineista. Ruokapalveluiden laatulupaukseen sisältyy lähellä olevan pientuotannon tukeminen ja laadukkaiden sekä tuoreiden kotimaisten raaka-aineiden arvostaminen. Luomu tukee Ahlmanin laatulupausta ja arvomaailmaa, tuo siihen lisäarvoa ja lisää henkilökunnan ammattiylpeyttä ruoanvalmistuksessa sekä tarjoilussa.

 

Ahlmanin oppilaitoksen ravintoloilla on kaksi Luomua-tähteä, mikä tarkoittaa Portaat luomuun -ohjelman tasoa neljä. Käytössä on jo lähes 20 luomutuotetta, joista osa on käytössä päivittäin.

 

”Tärkeää on yhdistää kotimaisuus, lähiruoka ja luomu. Raaka-aineita ei ole aina saatavilla kotimaisena, esimerkiksi kahvi. Pyrimme korvaamaan ulkomaisen tuotteen luomuvaihtoehdolla. Tämä näkyy esimerkiksi kahvipöydässä: Tarjolla on luomukahvia, luomuteetä, luomupalasokeria ja laktoositonta luomumaitoa. Meille tärkeää on huomioida, että valikoidut luomutuotteet täydentävät toisiaan. Asiakkaat nauttivat ravintoloissa ateriakokonaisuuden ja voivat halutessaan ostaa samoja raaka-aineita Tilapuodistamme. Tuemme lähituottajia osittain keskitetysti. Tilapuoti tilaa tuotteita myyntiin ja samoja raaka-aineita pyritään käyttämään ravintoloissa.” -kertoo ravintolapäällikkö Leena Pekkanen

 

Luomu on tärkeä osa kestävän kehityksen strategiaa

 

Luomuohjelmalla on tärkeä rooli kestävän kehityksen strategian ja vision toteuttamisessa. Ohjelma sitouttaa oppilaitoksen ruokapalvelut luomutuotteiden käyttöön ja lisäämään sitä. Luomun käyttöä lisätään asteittain ruokalista- ja reseptisuunnittelun sekä ruokahävikin minimoinnin kautta, jolloin itse voi vaikuttaa luomutuotteiden hieman korkeamman hankintahinnan vaikutuksiin. Ohjelma nähdään myös liiketoimintaa tukevana toimintana, koska sen avulla saadaan lisää näkyvyyttä. Ohjelman toimintojen avulla työntekijät voivat etsiä tietoa luomusta, luomun käytöstä ja viestinnästä ravintolassa sekä luomutuotteiden saatavuudesta.

Ahlmanilla luomutuotteiden käytöllä halutaan vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin sekä hiilijalanjäljen pienentämiseen. Luomu valitaan puhtaan ja hyvän maun, terveellisyyden ja turvallisuuden vuoksi. Luomuvalinnoilla halutaan myös edistää ja tukea maaseudun elinkeinotoimintaa. Ahlman toteuttaa ja tekee yhteistyössä hankkeita, joiden avulla edistetään ja kehitetään alueen ruokatuotantoa ja elinkeinoa. Ahlmanin koulun Säätiöllä on Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti. Sertifikaatin myöntämisen yhtenä kriteerinä on kestävän kehityksen sisällyttäminen johtamiseen, opetukseen ja toimintakulttuuriin. Oppilaitoksen ravintoloiden kuuluminen Portaat luomuun -ohjelmaan on vahvistanut sertifikaatin myöntämistä.

Ahlmanin ruokapalveluiden laatulupaukseen sisältyy lähellä olevan pientuotannon tukeminen ja laadukkaiden sekä tuoreiden kotimaisten raaka-aineiden arvostaminen. Luomu tukee Ahlmanin laatulupausta ja arvomaailmaa, tuo siihen lisäarvoa ja lisää henkilökunnan ammattiylpeyttä ruoanvalmistuksessa ja tarjoilussa.

 

Luomua ravintola -hakupalvelu
Luomua ravintola -hakupalvelu on Portaat luomuun -ohjelman toiminto, jonka avulla löytää näppärästi
luomua tarjoavan ravintolan tai ruokapalvelun. Hakupalvelusta löytyy jo lähes 2500 ravintolaa. Portaat
luomuun -ohjelma puolestaan on vapaaehtoinen ohjelma kaikenkokoisille yksityisille ja julkisille
ammattikeittiöille. Ohjelman tarkoituksena on auttaa lisäämään luomutuotteiden käyttöä osana kestävän
kehityksen mukaista toimintaa. Ohjelmaa ylläpitää Savon koulutuskuntayhtymä.

 

Lisätietoja:
Ahlman opisto, Leena Pekkanen, ravintolapäällikkö, p. 050 995 0095 leena.pekkanen(at)ahlman.fi
Luomua ravintola, Anu Arolaakso, projektipäällikkö, p. 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi
Teksti Anu Arolaakso

Ahlman © 2019|Rekisteriseloste