Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Pohjoissuomenkarjan lehmä Ylläksestä Ahlmanin ensimmäinen satatonnari

 

Ahlmanin pohjoissuomenkarjan lehmä Ylläs saavutti torstaina satatonnarin arvonimen. 100 000 kg maitoa ylittyi virallisesti torstaina 27.5. suoritetussa mittalypsyssä 13,5 vuoden ikäisenä. Tapahtumasta tekee historiallisen se, että Ylläs on Suomen toinen pohjoissuomenkarjan lehmä, joka on yltänyt tähän mittaan saakka. Ensimmäinen pohjoissuomenkarjan satatonnari löytyy Ylläksen emälinjasta kuusi polvea taaksepäin. Noin 500 kiloinen pieni lehmä ei ole lypsänyt ainoastaan suuren määrään maitoa, vaan samalla myös maitorasvaa yli 4000 kg, eli voita noin kahdeksan kertaa painonsa verran!

 

Ylläs on tällä hetkellä vanhin lehmä kolmesta eri suomenkarjarodusta koostuvassa geenipankkikarjassa, joka koostuu itäsuomenkarjasta, länsisuomenkarjasta sekä kahdesta pohjoissuomenkarjan lehmästä. Ylläs on poikinut 10 kertaa, ja 11. poikimisen pitäisi tapahtua elokuussa. Merkkipaalun saavuttamisen jälkeen Ylläs saakin siis jäädä koko kesäksi umpilomalle hiehojen ja muiden lomailevien lehmien kanssa.

 

Ylläs päätyi Ahlmanille kun maatilamestari Harri Ala-Kapee osti vuonna 2007 Ylläksen emän Untuvan Tokkolan tilalta Vehkalahdelta. Untuva oli tiineenä, eli Ylläs oli jo tiiviisti matkassa. Ylläksen isä on tilasonni Untamo. Untuva poiki 28.10.2007 Ylläksen.

”Ylläs oli kookas syntyessään ja poikimista piti avustaa”, Harri Ala-Kapee muistelee.

 

Ylläs on kasvanut hyvin ja tiinehtynyt hyvin. Ylläs on vankkarakenteinen lapinlehmäksi ja sen takakorkeus on 133 cm, mikä on rodulle hieman kookkaampi. Harri Ala-Kapee kertoo, että Ylläs on ollut helppohoitoinen ja se syö hyvin. Utareita on nuorempana pitänyt jonkin verran hoitaa, mutta nyt vanhemmiten utareterveys on ollut hyvä. Laitumellelaskussa 19.5. Ylläs oli ensimmäisten joukossa juoksemassa tuoretta nurmea haukkaamaan.

 

Ylläs sai ensimmäisen vasikan, Ensilumen, kaksivuotiaana. Ensilumi jatkoi elämäänsä lypsylehmänä Turussa.

 

Elämänsä aikana Ylläs on poikinut yhteensä 10 kertaa, ja matkalle on sattunut huonoakin tuuria. Muutama vasikka on menehtynyt jo syntymän yhteydessä erilaisiin vaivoihin. Ylläksestä haluttaisiin sonnivasikka keinosiemennyskäyttöön, koska se toisi varmasti laatua pohjoissuomenkarjaan. Ylläksen yksi sonnivasikka, Heinäpää, oltiin jo ostamassa keinosiemennyskäyttöön, mutta sille tuli terveysongelmia. Toinen sonnivasikka Ivalo pääsi keinosiemennysasemalle, mutta sen jalka murtui, ennen kuin se ehti luovuttamaan sukusoluja.

 

Lehmävasikoista myös Lempi on myyty toisaalle lypsylehmäksi. Ahlmanilla sukua on jatkanut lehmät Kukas ja Noaidi. Kukaksen tytär Olos on edelleen karjassa. Olos on liki mustana helppo tunnistaa laumasta. Oloksen tytär Ruka muutti talven aikana Salpauksen koulutilan navettaan.

 

Ylläkseltä odotetaan vielä hyviä vasikoita jatkamaan sukuaan. Sekä lehmä- että sonnivasikat otetaan ilolla vastaan. Ahlmanilla toivotaan Ylläkselle vielä useita elin- ja tuotosvuosia. Ala-Kapeen toiveissa olisi vielä saada Ylläksen pojasta sonni keinosiemennyskäyttöön. Ylläkselle tehdään vielä alkionhuuhtelu, josta varmasti tallennetaan tulevia Ylläksenalkuja geenipankkivarastoon sekä mahdollisesti myös myyntiin saakka.

 

Lisätietoa:

Maatilamestari
Harri Ala-Kapee
040 7586658

 

Teksti: Riitta Niiranen

Kuva: Josefiina Kemppinen ja Riitta Niiranen