Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Perinnepiha ja puutarhat

Ahlmanin puutarha koostuu hyötypuutarhoista ja puistoista Tampereen toimipisteessä.

Tampereella on lisäksi pirkanmaalaisten perinnekasvien kokoelma Perinnepiha, sekä pieni kasvihuone. Tampereella on erikoisuutena yli satavuotias omenatarha, missä kasvaa vahoja lajikkeita, kuten Tsaarin kilpeä ja Kerppolan kesää. Puutarhoja ylläpidetään ja kehitetään opetuskäytön, geenivarojen säilyttämisen, sekä vihreän voiman näkökulmista.

 

Ahlmanin puutarhat oppimisympäristöinä

Puistot ja hyötypuutarhat ovat ensisijaisesti oppimisympäristöjä. Tampereella puutarha-alan opiskelijat suunnittelevat, rakentavat ja ylläpitävät viheralueita, sekä kasvattavat hedelmiä, marjoja ja muita myyntituotteita. Ahlmanin hyötypuutarhassa tuotettavat omenat ja raparperi jatkojalostetaan Tilameijerissä ja keittiöllä sekä henkilökunnan että opiskelijoiden voimin. Kasvihuoneessa kasvatetaan pienimuotoisesti kesäkukkien ja vihannesten taimia myyntiin. Tuoretuotteena myydään Tilapuodista viinirypäleitä, vadelmia ja karhunvatukkaa. Pienet erät yrttejä, vihanneksia ja marjoja hyödynnetään omilla keittiöillä. Puutarhasta kokkiopiskelijat voivat hakea raaka-aineita ruuanlaittoon ja matkailualan opiskelijat käyttävät viheralueita erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

 

Perinnepiha

Pirkanmaan Perinnepiha on Ahlmanin Tampereen toimipisteen yhteydessä sijaitseva näyttelypuutarha, jossa säilytetään ja esitellään maakunnan perinnekasveja. Puutarhassa on tällä hetkellä noin 200 eri kasvilajia, ja kokoelmaa täydennetään jatkuvasti. Perinnepihan viralliset avajaiset pidettiin vuonna 2014. Kasvien kautta säilytetään arvokasta geeniperintöä tuleville sukupolville: perinnekasvit ovat yleensä helppohoitoisia ja muuntautumiskykyisiä muuttuvissa olosuhteissa. Kaikki kasvit on saatu lahjoituksena pirkanmaalaisilta pihoilta. Jokaisen kasvin tiedot, sekä kasveihin liittyvät muistot ja tarinat on tallennettu. Perinnepiha on kaikille avoin vierailukohde, missä riittää nähtävää varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Lisätietoa perinnepihasta sekä pirkanmaalaisesta puutarhakulttuurista.

Pysy ajantasalla ja tilaa Sinua kiinnostava uutiskirje!

 

Uutiskirje