Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Ahlmanin tarina

Ahlmanin perustamisen ja toiminnan käynnistämisen mahdollisti kruununvouti, asessori Gabriel Ahlman (1737–1799), joka testamenttasi puolet omaisuudestaan käytettäväksi Tamperetta ympäröivän maaseudun lasten maatalouden ja kotitalouden opetuksen antamiseen. Testamentin toimeenpanijaksi määrätty Suomen Talousseura pystytti ensin kansakouluja Tampereen ympäristöön ja kun yhteiskunnan ylläpitämä kansakoululaitos 1800-luvun lopulla ryhtyi tätä toimintaa hoitamaan, käynnistyi nykyisellä paikalla, silloisen Messukylän kunnan Seppälän tilalla maamies- ja emäntäkoulu 10.10.1904.


Suomen Talousseura vastasi toiminnasta vuoteen 1923 asti, jonka jälkeen se luovutti Seppälän tilan ja koulut Kannatusyhdistyksen ylläpidettäväksi. Nykyisin Ahlmanin toiminnasta vastaa vuonna 1949 perustettu Ahlmanin koulun Säätiö. Ahlman on edelleen merkittävä yksityinen oppilaitos, jonka koulutustehtävä vastaa tähän aikaan sovellettuna Gabriel Ahlmanin testamentin ehtoja.

Yli sadan vuoden historiansa aikana oppilaitos on uudistunut ja kehittynyt osaavana ja vahvana organisaationa siten, että maamies- ja emäntäkoulun perinteet näkyvät edelleen niin arvoissa kuin koulutuksessakin. Emäntäkoulun toimintaa jatkavilla matkailu-, ravitsemis- ja talousaloilla voi valmentautua esimerkiksi kokiksi, tarjoilijaksi, vastaanottovirkailijaksi tai matkailun ohjelmapalvelujen tuottajaksi. Maamieskoulun perinteitä jatkaa maatalous- ja luonnonvara-ala, jolla opiskellaan muun muassa eläintenhoitajaksi, maatalousyrittäjäksi ja luonto-ohjaajaksi.


Säätiö järjestää työelämän kehittämistoimintaa monipuolisten kehittämishankkeiden sekä yritys- ja organisaatiokohtaisten koulutusten tai valmennusten avulla. Ahlman on myös Suomen merkittävin maatalouslomittajien ja -lomahallinnon kouluttaja.

 

Pysy ajantasalla ja tilaa Sinua kiinnostava uutiskirje!

 

Uutiskirje